Just-in-vad? #prepperSE

När jag nyss var och handlade tänkte jag att det skulle vara intressant att höra mig för i butiken om hur länge de själva uppskattar att maten i lagren skulle räcka om det slutade komma leveranser. Nog för att jag har läst, sett och hört både MSB, Livsmedelsverket och Civilförsvarsförbundet påpeka att vi lever i ett just-in-time-samhälle och att maten tar slut i affärerna efter 1-2 dagar utan påfyllning. Men på något sätt skulle det kännas skönt att höra det själv.

Sagt och gjort. När kassören registrerade varorna frågade jag hur länge deras egna lager skulle räcka om leveranserna uteblev. Hon tittade lite konstigt på mig men svarade att det berodde på vilka varor. Mejerier, bröd, färskt kött, ägg, frukt och vissa grönsaker skulle nog ta slut efter 1-2 dagar. Sedan skulle antagligen resten gå på 3-4 dagar. Vissa varor, som inte gick åt så mycket (t.ex skosnören, papper, stekpannor) skulle säkert finnas kvar i några veckor.

När jag fått svaret betalade jag. Samtidigt hörde jag ett mummel i kön bakom mig. Tydligen är detta något som inte är allmänt känt, för kunden efter mig frågade om det verkligen kunde stämma. Själv packade jag mina varor och gick därifrån.

Detta är ju bara en anekdot. Dock tar jag det inte som osannolikt att majoriteten av befolkningen inte har någon som helst aning om hur sårbar vår livsmedelsförsörjning är. Slutsatsen blir en bekräftelse av vad jag redan visste; skiter det sig är det redan för sent att springa ner till den lokala matvarubutiken. Var istället förberedd.

4 reaktioner till “Just-in-vad? #prepperSE

  1. Absolut. Jag frågade henne aldrig om det, eftersom det är en omöjlig fråga att svara på. Men skulle SHTF så har du helt rätt. När folk väl inser vad som hänt, är det för de flesta redan för sent.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑