Det svåra "Frihet under Ansvar"

I skolan fick jag, och många med mig, lära oss begreppet ”Frihet under Ansvar”. Ett begrepp som borde vara glasklart för alla vuxna människor. På alla mina arbetsplatser har begreppet förekommit i någon form.  Stora delar av vårt samhälle bygger på just den principen. Ändå verkar väldigt många ha stora problem med ”Ansvar”. Att kräva ”Frihet” kräver ingen större ansträngning. Att ta sitt ”Ansvar” är tydligen mycket svårare.

Denna problematik finns över allt. Människor vill ha frihet att bo och köpa bostad som de vill, men de tycker det är orättvist/omoraliskt att ta ett ekonomiskt ansvar för affären (lånet) om något skulle gå fel. Då är de ”lurade” av de onda bankerna eller mäklarna. För att begära att någon skulle tänka själv innan de köpte en hundkoja för 4 miljoner vars värde bara kan gå upp, upp, upp, är tydligen för mycket begärt.

Samma logik kan appliceras på Grekland och deras statsskuld.

Inte heller våra politiker, som i den bästa av världar borde föregå med gott exempel, klarar av detta (med få undantag). De vill att Sverige ska vara fritt och att vi ska ha friheten att leva i en öppen demokrati. Gott så, det skriver vi alla så klart under på. Men att ta ansvaret och betala försäkringen i form av ett försvar som kan skydda denna frihet är inte något som är aktuellt. Och det gäller inte bara försvarspolitiken om någon nu var naiv nog att tro det. Att ta ansvar för beslut är väldigt ovanligt. Det är alltid ”de andras” fel, när något inte blir som de tänkt. Ytterst sällan har jag sett politiker stå rakryggade i riksdagen och proklamera ”Vi tog fel beslut, vi måste ändra oss”.

Alla vill ha frihet, men få vill ta ansvar.

Som individ kan du ta ditt ansvar. Inte för att någon kräver det, utan för att du förstår sambandet mellan ansvar och frihet, för att du har moral. Du kan ta ansvar för din privatekonomi, du kan gå med i hemvärnet eller någon frivilligorganisation, du kan ha ett kris-förråd hemma, du kan ta ansvar för din fysiska hälsa. Det är enbart du som kan göra något åt din egna situation eller förhindra att du hamnar i en oönskad sådan. Se framåt. Förutsätt inte att någon annan kommer att göra jobbet åt dig, för det kommer aldrig att ske.

Det är ditt liv, din frihet, ditt ansvar.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑