This war of mine – spelet för en survivalist

Det är alltid intressant att hitta nya vinklar och tankar kring prepping och survivalism. För ett tag sedan hittade jag ett spel som heter ”This war of mine”. Spelet går ut på att överleva ett inbördeskrig. Du kastas in i handlingen med en grupp om tre eller fyra människor. Vilka personer du börjar spelet med slumpas ut och alla har sina styrkor och svagheter; vissa kan bära mycket, andra är bra på att laga mat eller bra på att trösta.

Grunden i spelet är att leta efter saker att använda för att överleva i en stadsmiljö. Du har ett hus som du kan laga och förbättra. Du måste se till att det finns värme (när vintern kommer), att det finns vatten och mat. Du kan bygga fällor för smådjur, odlingar för grönsaker, arbetsbänk för att tillverka mer avancerade verktyg och vapen, destillator för tillverkning av hembränd sprit och så vidare.

På natten kan du bege dig ut i staden för att leta efter allt som kan tänkas vara användbart för att överleva. Konserverad mat, medicin, cigaretter, alkohol, råmaterial, värdesaker, vatten, böcker, vapen. Dock kan du bara bära med dig en begränsad mängd saker hem och det gäller att prioritera. Är det viktigare med medicin till din sjuka vän eller en konserv till den andra som svälter?

Staden är en mycket otrygg plats. Ditt hem kan under natten bli utsatt för stöld. Under dina egna räder kan du råka träffa både illasinnade medborgare, ligor och militärer. De flesta utan ett samvete Utan någon form av vapen, och då inte främst skjutvapen, är du helt oskyddad och gör oftast bäst i att fly än att försöka slåss. Självklart finns det även de som är mer civiliserade och är öppna för handel. Du kan även välja att hjälpa människor som kommer till ditt hur för att be om hjälp eller rent av önskar bli en del av din grupp.

This war of mine är ett relativt realistiskt spel. Fokus ligger på överlevnad och inte på att slåss. Dina vänner i gruppen kommer att reagera på hur du väljer att hantera olika situationer och på hur du beter dig mot andra människor. Om du till exempel väljer att stjäla kommer gruppens sinnesstämning att försämras. Lika så om någon blir allvarligt sjuk eller skadad – eller dör. Gruppens medlemmar kan försöka trösta varandra för att hindra någon eller några att bli deprimerade eller rent av apatiska.

Lika så kan dina medlemmar i gruppen bli sjuka eller skadade. Det gäller att ha medicin och bandage för att de inte ska bli värre. De kan också svälta, vilket gör att de lättare blir sjuka, det tar längre tid att återhämta sig från skador och sjukdom eller rentav gör att de blir sjuka. Vid ett nedsatt tillstånd kommer de att fungera sämre, röra sig saktare och utföra handlingar tar längre tid (t.ex bygga något).

Spelet är också mycket, mycket svårt. Själv har jag aldrig lyckas klara mig igenom hela krisen. Det är också hela tanken. Du är inte en elitsoldat som aldrig blir trött, sjuk, deprimerad eller hungrig. Du har inte massor med vapen. Du är hela tiden utsatt och alla dina resurser är alltid för få.

Att spela spelet ger en nästan uppgiven känsla och det får dig verkligen att tänka till hur det verkligen vore att leva under liknande förhållanden. Jag rekommenderar alla preppers och survivalister att köpa spelet. Faktum är att jag rekommenderar alla till att spela det. Spelet är inte krävande av datorn och är väldigt enkelt att spela. Allt som behövs är att klicka på musen för att utföra de aktiviteter som finns att göra. Grafiken är stilistisk och bidrar verkligen till stämningen, precis som det underbara soundtracket.

This war of mine är utvecklat av 11-Bit Studios och finns på Steam för Windows, Mac och Linux. Ordinarie pris är ca €19. Perfekt att ha när du sitter proppmätt efter julmaten för att skaka om dig ordentligt.

OBS! Jag har inget samarbete med 11-Bit Studios eller några ekonomiska intressen i företaget. Ingen kompensation har utgått till mig för detta inlägg.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑