Forcering #prepperSE

Efter nästan en veckas relativ värme tänkte jag att det var dags att göra ett nytt försök att ta mig fram till mitt lilla hemställe. Snön i staden tio mil norr om hemstället hade smält undan bra, även om det fortfarande är 20-30 cm djupt så tänkte jag att det faktiskt borde vara tillräckligt för att kunna pulsa genom. Dessutom har det frusit på några dagar, så jag hoppades på en rejäl skare.

Så i morse satte jag mig i bilen vid gryningen och for söder över. Lägdan såg lovande ut. Kanske lite mer snö än jag hade gissat, men ändå inte så farligt. Till min lycka behövde jag inte oroa mig för snödjupet, skaren bar mig utan problem över lägdan.

Med gott mod kom jag in i skogen. Där slutade skaren bära och jag sjönk ner med nästan hela benet i snön. Dessutom såg inte snön mindre djup ut inne i skogen, vid sidan av ”vägen”, det som hade varit min räddning tidigare år. Fast besluten att ta mig fram till stugan fortsatte jag. Steg för steg. Varje gång sjönk jag ner till låret.

Till slut kom jag fram till gården och där bar åter skaren mig dom sista metrarna. Det jag då ser är inte den lilla uteplatsen och ytterdörren, utan en vägg av snö. Mitt hjärta sjönk för en sekund eller två.

Men efter att ha börjat hacka i snön med en spade insåg jag att även om det övre lagret var hårt som is så var det mycket mer poröst under. Så jag bet ihop och började mala ner snöberget spadtag för spadtag. Efter en timme eller så kunde jag så till slut öppna ytterdörren och komma in.

Väl inne insåg jag att en säkring gått vilket resulterat i att ett oljeelement inte var i gång samt att mulltoans fläkt inte heller gick. Gissningsvis har säkringen under ett av alla de strömavbrott som varit. Annars var allt precis som jag lämnat det.

Efter att ha startat vedspisen gick jag på jakt efter mina snöskor som jag i all min vishet inte hade lagt i bilen till vintern. Med snöskorna på fötterna gick det betydligt lättare att ta sig fram ute i snön. Visst sjönk jag ner lite på sina håll, men aldrig ner till låret.

5 reaktioner till “Forcering #prepperSE

  1. Du har ingen bonde eller entreprenör i krokarna som kan plocka upp åt dig för en 500-hundring eller liknande? Brukar ofta finnas och kan vara värt det. Annars bra inbrottsskydd ha oplogat.

    1. Tänker du på de fallna träden? Dom tar jag gärna hand om själv, blir bra ved tills nästa vinter.

  2. Blev fel via skulle stå ploga upp åt dig. Jag har erfarenhet av liknande ställe (lite längre gen väg) där vi vid nått tillfälle ringt den lokala entreprenören som både plogat med lastbil och/eller traktor. Även fått sandat men då har det varit för att timmerbilar ska kunna hämta ut timmer. Jag har tyckt det varit prisvärt.

    1. Jag har pratat med dom och problemet är att det är för brant och smalt både ner i lägdan och upp i skogen för att de ska våga sig ner (och upp) för att ploga.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑