Vardag i BOL Norr #prepperSE

Ofta när jag varit i BOL Norr känns det som att jag fått väldigt lite gjort. Känslan är något annat än verkligheten, bara det att det är svårt med perspektiv när min tidshorisont är så lång. Därför är det skönt att dokumentera så det går att se framstegen.

Nedan är ett exempel där de framtida odlingarna kommer växa fram.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Anledningen till att allt tar sådan tid finns att finna i dessa bilder. Dessutom envisas jag göra det mesta med manuellt arbete. Inte för att jag tycker om att självplåga mig, men för att lära mig hur livet kommer vara om SHTF när det inte finns tillgång till elektricitet eller bränsle. Detta genomsyrar även vardagen här i BOL Norr. Elektricitet används egentligen bara till mulltoans fläkt, dator och att ladda mobilen.

På tal om vardag. När man som jag envisas med att göra allt ”den svåra vägen” tar allt tid. Så hur ser en vanlig dag ut och vad är det egentligen som tar så mycket tid? Låt oss ta gårdagen som exempel.

06:30 – Vaknar. Funderar på varför klockan ringde. Inser att jag glömt stänga av larmet på mobilen. Men det är ljust ute, lika bra att starta dagen.

06:40 – Tänder vedspisen.

06:45 – Morgontoalett. Hämta vatten, tandborste och tandkräm. Tvättar av mig i iskallt regnvatten för jag är för lat för att värma det på vedspisen.

07:00 – Ställer kaffekannan på vedspisen.

07:30 – Frukost eftersom det tar 30 min för vattnet att bli varmt istället för 5 min med kaffebryggare.

08:00 – Hämtar regnvatten för att filtrera till dricksvatten. En process som tar ca 24 timmar för 25 liter vatten.

08:15 – Påbörjar dagens första projekt som är att laga mulltoalettens fläkt.

08:30 – Inser att massa annat måste göras med toaletten också. Monterar ner hela toaletten i smådelar.

08:45 – Magen rasar och måste i panik montera ihop allt för att kunna gå på toaletten.

09:00 – Toaletten får vänta.

09:05 – Går och klyver ved istället.

09:35 – Vedhyllorna i storstugan är fyllda.

09:40 – Livet gör sig påmint när telefonen börjar ringa.

10:15 – Går ut och börjar röja sly och småträd.

11:00 – Börjar regna. Går in och påbörjar lunchen.

11:30 – Bullens Pilsnerkorv inmundigas.

12:00 – Det regnar fortfarande. Plockar upp och sorterar sådant jag har tagit med upp som antingen ska vara kvar eller som ska vidare till en framtida lägenhet här uppe.

13:30 – Regnet upphör. På ett infall blir jag nyfiken på hur jorden är under mattan av ängsblommor och gräs där de framtida odlingarna ska ligga. Börjar anlägga ett litet land.

15:30 – Det börjar regna igen. Har nästan hunnit klart med landet, men inte riktigt i mål.

16:00 – Mer telefonsamtal.

18:00 – Läser nyheter.

18:15 – Fyller på regnvatten för filtrering.

18:30 – Ännu mer telefonsamtal.

19:45 – Ger upp. Kommer inte få mer gjort idag. Slötittar på ett av snitt av någon serie.

20:45 – Kvällstoalett.

21:00 – Somnar.

Det var en av två fulla dagar jag har här uppe. Som ni ser försvinner tid på så himla mycket annat än att faktiskt få skit under naglarna (faktiskt arbete). Dels är jag oftast avhängd på vädret, dels på sociala kontakter. Nu menar jag inte att det inte är viktigt att hålla kontakten med nära och kära. Men allt tar tid.

Även om jag avsätter flera hela dagar här uppe så blir den effektiva tiden som kan ägnas åt det jag egentligen vill åstadkomma ytterst begränsad. Förhoppningsvis kommer detta ändras drastiskt när jag väl flyttar upp och kan tillbringa fler helger i BOL Norr. Fram tills dess får jag acceptera att det går framåt, men med myrsteg.

6 reaktioner till “Vardag i BOL Norr #prepperSE

  1. Handgräver själv för odlingar så är medveten om att det är mycket jobb.
    Hur många kvm har du planerat?

    1. Just nu testar jag bara för att kontrollera jordkvallitén och hur lång tid det tar att bereda odlingsbädden så det är kanske 20 kvm. Tanken är sedan att bygga ut efter behov och skörd.

  2. Har du läst på om olika varianter att effektivisera odling, och förlänga säsongen. Friodling är bra till mycket t.ex. potatis men mycket annat odlas med fördel i djupsängar, eller upphöjda bäddar, då behöver du inte ens skala av grässvålen.

  3. Har själv börjat experimentera med detta denna säsong, för att förlänga grönsakssäsongen och öka avkastningen nu när corona riskerar att orsaka brist i affärerna.

  4. Har du hunnit plantera något som ”sköter sig själv”? Som fruktträd, bärbuskar och liknande som inte behöver daglig tillsyn? Tänkte främst eftersom du inte är där regelbundet ännu, men att det kanske skulle vara skönt att ha något som ger lite avkastning redan nu. Fruktträd tar ju dessutom lite tid att växa på sig.

    1. Nej. Detta beror på att jag inte helt har bestämt exakt hur jag vill planera marken ännu. Vill ju inte ha ett äppleträd mitt i en hage. 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑