Biltong, tre år senare #prepperSE

För nästan tre år sedan provad jag att göra biltong.  Det blev ett lyckat experiment att lufttorka kött som konserveringsmetod. Sedan hände livet och i helgen återfanns min hemmagjorda lufttork längst in i en container, där den stått. I torken låg två färdiga bitar biltong.

När jag tittade närmre på de torkade köttbitarna så såg jag till min förvåning att de såg precis ut som jag mindes dom från när de tillverkades. Inga spår av mögel. Ingen lukt av ruttet eller andra dofter som förknippas med oätbar mat. Så jag delade biten för att se innanmätet. Trots allt är jag en nyfiken typ. Det såg hur fint som helst ut. Torkningsprocessen hade nått hela köttbiten och det luktade faktiskt ingenting.

Efter en kort fråga på Twitter om jag verkligen skulle våga prova äta, fick jag mer eller mindre svaret att ”ingen minns en fegis”. Så idag skar jag av en bit för att ta ett smakprov. Värt att notera är att köttet är väldigt hårt och kompakt, vilket gjorde att jag valde att skära längs med fibrerna. Detta gjorde också att det blev relativt lättuggat.

Så hur smakar då tre år gammat kött? Mest ingenting, är det lite tråkiga svaret. När köttet får blandas med saliven frigörs en mycket svag antydan till köttsmak, kanske lite nötig arom. Av koriandern finns inget som helst spår kvar av, varken i smak eller lukt. Det fanns heller ingen antydan i smaken till att köttet skulle vara dåligt. Konsistensen var närmast som torrt trä innan det mjukades upp i munnen.

Hur vida det är bra att äta så pass gammalt kött överlåter jag till andra. Jag verkar inte fått några biverkningar av det, men å andra sidan åt jag inte särskilt mycket. I en kris skulle detta mycket väl kunna fungera som nödmat. Annars kan man säkert använda den till att göra pemmikan.

4 reaktioner till “Biltong, tre år senare #prepperSE

  1. Hahaha, din galning!
    Värt att notera. Om galna-kosjukan uppstår igen vet vi var den började 🙂

  2. Smaklöst. Låter ju perfekt för en gryta. Skär i små bitar och låta sjuda med annat gott som finns.

    1. Rätt, ”big bubbles, no troubles” gör också att det mesta som kan skada dig dör så köttet åtminstone bli ofarligt. Tio minuters kraftig kokning är en bra tumregel.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑