Biltong #prepperSE

Efter det något misslyckade försöket att salta och lufttorka saltat kött fick jag blodad tand. Inte tänkte jag ge upp så lätt. Inspirerad av någon amerikansk prepper (som jag inte kommer ihåg namnet på) tänkte jag att biltong lät som en någorlunda lätt sak att prova.

20160402_151211
Den delade råa rostbiffen

För att göra en biltong krävs väldigt få råvaror. Du behöver ett stycke magert kött, gärna nöt (jag använde rostbiff). Vid torkningen tappar köttet ungefär hälften av sin vikt i form av vätska som försvinner, så dimensionera utefter det. Vidare behövs salt (utan jod), koriander, svartpeppar och vinäger.

Är köttbiten tjock kan det vara bra att dela den så att torkningen går snabbare. Försöka få båda styckena så jämntjocka som möjligt. Sedan är det bara att smörja in köttet i vinäger. Jag använde balsamvinäger, men vilken sort som helst går bra. När båda sidorna är täckta med vinäger är det salt som ska på. Hur mycket salt som går åt är svårt att uppskatta, men det ska vara rikligt utan att för den sakens skull ”dränka” köttet i salt. Salta båda sidorna.

Hur mycket koriander som ska användas är väl egentligen bara en smaksak. Personligen hade jag så mycket på så att det blev ett tunt täcke. Precis som med koriandern så är svartpeppar ut efter smak. Tydligen ska svartpeppar hålla flugor borta, men det har jag inte kunnat verifiera.

20160402_151510
Kryddat och klart för torkning

Om man vill kan man låta det marinera i kylskåp ett dygn. Sedan är det bara att låta det torka. Jag använde min torklåda för detta, men det går att göra på många andra sätt. De första dagarna luktade det härligt av koriander i källaren, men sedan försvann lukten helt.
Efter två veckor var köttet klart. En hård yta hade nu formats, men köttet inuti var mjukt och mört inuti. Hur det smakade? Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men det smakade inte vad jag förväntade mig med tanke på ingredienserna. En köttig, nötig smak med en svag touch av koriander.

Gott var det i alla fall!

Så, äntligen, ett lyckat experiment.

20160416_142615
Det färdigtorkade köttet: biltong

3 reaktioner till “Biltong #prepperSE

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑