Bostadskris #prepperSE

En kort anekdot från min verklighet – just nu.

Som situationen nu är måste jag ha tak över huvudet när jag väl sålt huset. Det enda rimliga för mig just nu är att hyra en lägenhet. Jag har aldrig haft problem att få tag på lägenheter och har aldrig behövt stå i kö. Men så var det rätt länge sedan jag sökte en hyresrätt också. Idag har vi tydligen en helt annan situation.

I den lilla ort jag bor är det ca 80 sökande per nytt objekt. Tittar jag på angränsande städer, som alla är större, är situationen än värre. Det finns helt enkelt inte längre lägenheter att hyra. För mig som med kort varsel måste ta vägen någonstans, blir det alltså till att hitta  vad som helst, var som helst. Själv skulle jag kunna bo i ett tält om det var så, men när man är förälder har man lite högre ambitioner än så för sina avkommor.

Vad jag tolkar detta som är en allvarlig indikator och varningssignal. Bostäder är bland det mest basala vi behöver. Ett samhälle där en extrem bostadsbrist råder riskerar att stagnera. Arbetskraft kan inte flytta dit den behövs. Studenter kan inte skaffa sig efterfrågad utbildning. Familjer kan inte växa eller skapas.

Nu är det ingen nyhet att det är bostadsbrist. Nyheten för mig är att den nu nått även små orter. Hur detta ska lösa sig, både för mig privat och för samhället i stort, är i skrivandes stund en gåta utan svar.

3 reaktioner till “Bostadskris #prepperSE

  1. Jobbig situation, minst sagt…
    Som förälder är jag orolig för mina barns framtid. Vart ska dom bo när dom pluggar på universitet? Måste vi köpa lägenheter för någon eller några miljoner per unge, eller kommer det finnas något annat alternativ?
    Jag tror tyvärr att det vi ser nu bara är början på en lång period med ökande problem för alla i landet. Och när missnöjet vuxit sig tillräckligt stort så blir det inte roligt…
    Oavsett, hoppas du hittar något vettigt ställe att bo på, när man har barn så krävs det ju en viss standard och det är inte heller det enklaste att flytta till andra regioner där det kanske finns hus till bra priser (än så länge, det lär ändras där också vad det lider…).

  2. Här i min by står hälften av alla hus tomma.
    / Norra skaraborg

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑