Veckorna som gått (93) #prepperSE

Ännu en tripp upp till BOL Norr lider mot sitt slut. Även om jag gärna vill vara här försöker jag alltid ha ett eller flera syften med att åka upp och denna resa hade fler ändamål.

Först och främst ville jag testa min nya bil. Jag ville ta reda på bränsleförbrukningen, hur den är att köra långa sträckor, hur mycket last den kan ta och framför allt hur den hanterar den sista vägen till stugan (läs terrängkörning). Svaret blev väldigt överraskande. Fullastad på resan hit landade den genomsnittliga bränsleförbrukningen på 0.,48L/mil. Då körde jag som jag brukar och fokuserade inte på så kallad ”ecodriving” utan lät för det mesta farthållaren vara på. Denna information är värdefull då full tank ger en uppskattad räckvidd på ca 110 mil. Så även om jag måste åka en av mina alternativa rutter upp vid ett SHTF så kommer bränslet inte vara ett bekymmer. Dessutom vet jag att bilen kan ta mycket packning och inte försöker ha ihjäl passagerarna med buller, skrammel eller obekväma säten.

Mest fascinerad är jag ändå av hur pass väl den beter sig i terräng och i branta upp- och nedförsbackar. Även om jag med lite pannben, tur och våld kunde ta mig fram till BOL Norr med både min gamla SAAB 9-5 och en Fiat 500X så var det alltid på håret. Nu är det bara att lägga i ettans växel (som i princip är en lågnivåväxel utan att det officiellt heter så) och åka. Nu är förvisso vägen inte full av snö och is, men den erbjöd lera, vilket varit ett problem tidigare. Inte längre.

Med i bilen hade jag mycket små saker av kategorin bra-att-ha t.ex skruvstäd, slägga, spadar, trallskruv, träolja, fleecefiltar, en dörrmatta, en sopborste, 50 kg torkad majs, lim av olika sorter. När det listas så kan det tyckas slumpmässigt, men allt fyller sitt syfte utefter olika behov och projekt. Mycket av det som måste göras är vanligt tråkigt underhåll. Ju mer själva preppandet av BOL Norr närmar sig sluttampen av den första fasen, ju mer förvandlas behoven till vad man skulle kunna förvänta sig av ett ”normalt” sommarställe. Den andra fasen är så klart övergången till att bli mer självförsörjande, men innan dess behöver annat komma före.

Igår var jag med i Sydafrikans morgonradio, The Jet Set Breakfast – Sydafrikansk morgonradio, och pratade om prepping i direktsändning med bara en kopp kaffe under bältet och rätt morgondåsig i huvudet. Dessutom envisades dom att prata engelska, vilket var ett tag sedan jag pratade på allvar. Men jag tror det gick relativt bra, även om jag fastnade i jakten på ord ibland. Senare idag ska jag intervjuas för en Polsk tidning. Återkommer mer om det senare.

11 reaktioner till “Veckorna som gått (93) #prepperSE

  1. Jag har ensam jakträtt på min mark, så det är bara att jaga om jag skulle vilja det.

   1. Jag är lite avis på dig just nu men jag kommer dit också snart.

 1. Hej, var köper du torkad majs? Är det större förpackningar eller många små :)?

  1. Den köper jag på Granngården i 25 kg-säckar. Finns säkert billigare på annat håll om man letar lite.

    1. Primärt djurfoder. Det sägs att det ska gå att mala till majsmjöl också, vilket vore lite roligt att prova.

 2. Antar det håller riktigt länge också. Duger troligen som nödfoder åt djur väldigt väldigt länge.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑