Rädsla #prepperSE

”Rädslan överträffar alltid faran”
– Latinskt ordspråk

En observation baserad på många kontakter med nya preppers är hur många är rädda. Själv var jag likadan i början. Jag var rädd att skiten skulle träffa fläkten innan jag var färdig med mina förberedelser. Jag var rädd för vad det skulle innebära med en riktigt allvarlig kris, hur jag och mina medmänniskor skulle reagera. Rädd för att det var något jag missade i mina förberedelser och planer.

Rädsla kan vara en kraftfull drivkraft och motivation. Lika så kan rädsla vara paralyserande, likt ett rådjur i en bils strålkastare, lamslås man och reagerar inte. Att befinna sig i ett tillstånd av konstant rädsla för en osäker framtid är inte hållbart i längden. Därför måste man gå i närkamp med sin rädsla för att kunna gå vidare.

Att leva med ständiga kris-scenarier i huvudet kan vara stressande. Faktum är att kroppen efter ett tag reagerar med en fysisk stressreaktion (bland annat utsöndring av stresshormonet kortisol) om man ständigt går och spelar upp olika kris-scenarier i huvudet. Visst är det bra att gå igenom olika scenarier så man kan planera och förbereda sig, men att ”fastna” i den snurran är rent kontraproduktivt. Det tjänar lite till att vara rädd och orolig utan att vända detta till något konstruktivt. Låt det vara en drivkraft, men låt det inte konsumera och paralysera dig.

Känner du att du hamnat i en spiral där du hela tiden går och oroar dig för framtiden, hela tiden tänker på kris-scenarier och förberedelser tycker jag det är dags att göra något åt det. Sluta läs min blogg. Sluta fundera på prepping. Titta inte på eller läs inte nyheter. Ta semester. Gör något annat. Gör något som fyller dig med mening och glädje istället. Livet är det som sker här och nu.

Kom sedan tillbaka efter hur lång tid du nu behöver.

Preppa gärna, men glöm inte att leva.

2 reaktioner till “Rädsla #prepperSE

  1. Instämmer, hade många negativa tankar i början av preppertiden.
    Men får man lite distans till det så fokuserar man på rätt saker.

  2. Gud säger att perfekt kärlek kastar ut rädsla. Tyvärr så är det tidigare en bristvara i vår laglösa värld. Medan rädlsa växer och växer. Gläd er i Herren!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑