En antropolog, en prepper och en storm #prepperSE

Det händer ibland att man läser något som stämmer så väl överens med sin egen uppfattning, världsbild och analys att det nästan är skrämmande. Nyss snubblade jag över en text av Tobias Stone. Jag har aldrig hört talas om personen förut, men han säger sig ha en bakgrund i arkeologi, antropologi och historia. Egentligen spelar inte bakgrunden så stor roll i detta fall. Vad som spelar roll för mig är innehållet i texten.

Utgångspunkten är att historien går i cykler och att vi som människor alltid upprepar dessa cykler utifrån ett stort perspektiv. Vår historia är en krigisk och konfliktfylld berättelse. Av historien kan vi extrapolera framtiden då väldigt lite tyder på att vi, som människosläkte, kommer att bryta dessa cykler. Även om det inte går att förutse exakta skeenden kan den generella trenden pekas ut. Och enligt Stone pekar denna stadigt mot en ny stor, omvälvande kris i världen.

Stone påpekar också klokt att det nästan är omöjligt att mitt under ett sådant skeende kunna peka på en enskild händelse som är den utlösande faktorn. Däremot är det mycket lättare att i efterhand kunna se vilken händelse som var gnistan och hur den påverkade en rad andra redan negativa skeenden. Om denna händelse redan skett eller kommer att ske är nästan omöjligt att säga. Följderna sker oftast inte direkt utan med en viss fördröjning. Kanske var Brexit en sådan gnista?

Själv brukar jag tänka på den negativa trenden, eller spiralen, som ett storm som håller på att blåsa in. Det går att se ovädret, men det går inte att uppskatta om det kommer att blåsa in över mig, hur allvarlig stormen kommer att vara eller hur länge den kommer att vara. Däremot kan jag med säkerhet konstatera att jag inte kan göra något åt stormen. Det spelar ingen roll om jag gapar och skriker mot den. Det spelar ingen roll om jag hotar den. Det spelar ingen roll om jag blåser på den. Allt jag kan göra är att förbereda mig på den och varna mina medmänniskor.

Nu kommer säkert många hävda att jag minsann kan göra skillnad. ”Engagera dig politiskt”, ”gå med hemvärnet”, ”skriv en insändare” och så vidare. De som hävdar detta har inte förstått omfattningen av problemet. Det är lika naivt att tro att bara för att jag och hela Sverige blir klimatneutrala kommer hela jorden att räddas. Världen är större än Sverige och Europa. Det finns krafter i rörelse som fullständigt ignorerar vad jag eller för den delen Sverige tycker och gör.

Så jag tänker inte försöka stoppa stormen. Vad jag tänker göra är att göra det bästa av situationen och se till att öka oddsen att klara av stormens konsekvenser, vilka de än må vara.
Innan du viftar med defaitist-kortet, läs vad jag skrivit en gång till och läs Tomas Stones text. Kom ihåg att jag INTE syftar till ett specifikt scenario utan en generell trend. Vad detta mynnar ut i vet varken du eller jag.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑