Hur många preppers finns det i Sverige? #prepperSE

En fråga som jag ofta får från journalister är ”Hur många preppers finns det i Sverige?”. Ett bra svar på den frågan är i princip omöjligt att ge eftersom väldigt få preppers är öppna med att de är just preppers. Men om vi vänder oss väster ut och tittar på hur situationen ser ut i USA kan vi kanske få en grov uppskattning i alla fall. I USA påstås det att det finns cirka 3 miljoner preppers. Lyckligtvis är 3 miljoner ganska exakt 1% av befolkningen i USA. Utgår vi då från att 1% är preppers även i Sverige ger det oss ungefär 100000.

Men jag tror att det är en lite för hög siffra. Anledningen är bland annat att USA har en historia av dels en mer skeptisk inställning till staten och dels en större erfarenhet av naturkatastrofer (orkaner, tornados, jordbävningar). Hur mycket det påverkar andelen preppers är svårt att säga. Kanske är en kvalificerad gissning att vi i Sverige har någonstans mellan 60000 och 90000 preppers.

En ansenlig mängd trots allt. Särskilt om man skulle samla alla på ett ställe. Då skulle alla preppers kunna fylla en medelstor svensk stad. Men tittar vi på det från det andra hållet betyder det att vi har ett land där mer än 99% inte är förberedda. Betänk ett Sverige efter ett SHTF, där enbart en av hundra människor har förnödenheter för mer än tre dygn (om vi använder det som en godtycklig gräns för vad som är/inte är en prepper). Är du en familj på fyra går det alltså 396 människor som inte är förberedda.

Av denna anledning anser jag personligen det vara av största vikt att få fler att börja preppa.

2 reaktioner till “Hur många preppers finns det i Sverige? #prepperSE

  1. Preppers finns väl på olika nivåer? Vet några som har förråd för en vecka och andra för två och sedan finns ju de som preppar på allvar med planering och är förberedda oavsett var de är och har flyktplan. Så: när är man en prepper? Är jag det med välplanerad förråd för två veckor och vissa varor räcker nog ett år? Bra fråga, tycker jag.

    1. Ja, det är en svårare fråga att svara på än man kan tro vid första ögonkastet. Lite av problemet är nog att det egentligen inte finns någon tydlig och bra definition av ordet ”prepper”.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑