Alternativ BOL

Det finns alternativ till att köpa en sommarstuga och ha som Bug-Out-Location (BOL). Ett sådant kan vara att köpa mark och sedan gräva ner en sjöcontainer på marken. En sjöcontainer finns i olika mått; 10, 20 och 40 fot. Alla har samma bredd (2438 cm) och höjd (2591 cm), men olika längd. Den längsta på 40 fot ger en golvyta på 28 kvadrat meter. Vill man kan man sätta fler intill varandra, skära upp den ”dörr” och på så sätt få flera rum och utökat utrymme.

Som ett experiment gjorde jag en grov överslagskalkyl på vad det skulle kosta med en nedgrävd container samt mark kontra en färdig sommarstuga. I båda exemplen struntar jag initialt i vattenförsörjning då långt ifrån alla sommarstugor har vattenbrunn. Kostnaden för en mindre sommarstuga på ca 30 kvadratmeter ligger på ungefär 150000 kr. Självklart finns det både billigare och oändligt mycket dyrare, men för att ta något som verkar rimligt och som ligger i min geografiska närhet, samt att ha något att räkna på.

Priset för en begagnad 40 fots container ligger på ungefär 20000 kr + frakt som beror på var i landet du befinner dig. Priset för en bit mark i samma område som sommarstugan ligger på runt 75000 kr. Säg att container, frakt och mark kostar 100000 kr. Sedan tillkommer kostnad för grävning och dränering, men där har du 50000 kr upp till vad en sommarstuga skulle kosta. Givetvis tillkommer sedan kostnader för att inreda containern efter eget huvud och kanske lite ventilation?

Rent ekonomiskt är alltså alternativen relativt likvärdiga. Varför skulle man då vilja bo i en gammal container om SHTF? Inget säger att du faktiskt måste bo nere i containern. Du kan använda den som en jordkällare eller förråd och bo i ett tält ovan mark. Gör man det rätt kan den också fungera som en faraday cage som skyddar mot elektromagnetisk strålning och elektromagnetiska fält (t.ex en EMP) och fördelen med att ha den under mark är att den kommer att skydda mot (viss) strålning (så länge den är djupt nog ner).

Beroende på hur pysslig man känner sig så finns det alltså alternativ. Sedan är det upp till var och en att fundera på vad som fungerar bäst för en var. Personligen tyckte jag mest att det var ett intressant tankeexperiment.

4 reaktioner till “Alternativ BOL

  1. Jag skulle kolla upp hur mycket en kontainer tål innan jag skulle gräva ner den i backen. Jag är tveksam på att den tål så mycket tryck uppifrån.
    Sen skulle jag också göra något för att bromsa de rostangrepp som kommer förr eller senare.
    Fast iden är klart spännande.

  2. Det finns en hel del på interweb om faran med att gräva ner containrar. Kontentan är väl att man inte skall göra det om man inte stadgar upp den först (svetsade balkar mm).

  3. Jag såg ett test i något program på Discovery channel om en familj som hade en plan på att ha en container som BOL. Några som skulle hjälpa dom att utvärdera planen, stängde in dom i containern och efter någon timmas väntan så började dom störa dom med ljud utifrån och det tog inte många timmar innan det kom ut en ganska panikslagen familj. Tror inte det är ett alternativ som passar alla.

    1. Håller med. Själv skulle jag nog bara använda den som förråd, inte som boende, annat än i extremt nödfall.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑