Samhällets kollaps

Efter att ha tillbringat några timmar lyssnandes på Joseph A. Tainter måste jag dela med mig av några guldkorn. Det är i form av två Youtube-klipp. Det första är en intervju där Tainter pratar om hur komplexa samhällen kollapsat historiskt och hur det kan appliceras till dagens samhälle. Det andra klippet är en föreläsning med mycket historia om hur samhällen kollapsat, framförallt Rommariket, med ett fokus på energi och hur vi lever i en värld där energi och resurser är finita.

Mycket av det som Tainter talar om är sådant som indirekt, och även direkt, påverkar oss och han utmanar oss också att tänka på de bakomliggande orsakerna och hur resurser kan utnyttjas på bästa sätt. T.ex ställer han frågan om ett problem verkligen är värt att lösa då det ökar komplexiteten i samhället och på så sätt ökar resursåtgången till att upprätthålla strukturen skapad för att lösa problemet.

”The problem is not the problem, but the solution”.


Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑