Introduktion, nuläge och mål

Varmt välkommen till Urvaken. Innan jag börjar skriva, och innan du börjar läsa något mer här, känner jag att det är viktigt att förklara lite bakgrund till allt jag kommer att skriva om.

Under alla mina år har jag lärt mig många sanningar och jag förväntar mig att jag kommer att lära mig ännu fler ju äldre jag blir. Den kanske viktigaste sanningen jag lärt mig så här långt är:

Lita inte på någon, lyssna på alla

Detta gäller allt i livet.
lot
Vad jag menar med ovan handlar egentligen om att inte blint lita på en enstaka informationskälla. Ironiskt nog blev TV det som fick mig att börja ifrågasätta den verklighetsbild vi förväntas tro på. TV är en enkelriktad kommunikation och uppvuxen i ett land med två TV-kanaler var det som sades på Rapport och Aktuellt sanningen. När sedan kabel- och satelit-TV gjorde sitt intåg fick jag tillgång till andra nyhetskanaler. Jag började jämföra vad andra utländska kanaler rapporterade kring större händelser. Vad t.ex Russia Today, Al Jazeera och CNN säger om en nyhet skiljer sig ibland mycket åt. Givetvis började jag fundera kring detta och insåg att om jag valde att lyssna på alla nyhetsstationer och sedan själv lägga ihop informationen så kom jag i alla fall närmre någon form av sanning.

Ibland tror vi att vi bara har en sanning. När det kommer till hälsa var Livsmedelsverkets kostråd Sanningen med stort S. Vi ska äta enligt talriksmodellen; mycket kolhydrater, måttligt med protein och minimalt med fett. Mycket frukt och grönsaker. Under 30 år följde jag dessa råd. Tacken var en övervikt på 60 kilo. Aldrig ifrågasatte jag kostråden utan förutsatte att det var fel på mig. Det var alltså inte fel på kartan utan på verkligheten.

I efterhand är jag inte så lite bitter över hur grundlurad jag var. Hade jag ifrågasatt Livsmedelsverkets kostråd tidigare hade jag besparat mig själv mycket lidande. Tack vare internet hittade jag många intressanta tankar och ideér kring hur vi bör äta. Allt från galna fett-dieter till banan-dieter. Det skulle dock visa sig att den livsfarliga ”fett-dieten”, även kallad LCHF, var just det som blev min räddning. Detta kan låta dramatiskt, men jag var sakta döende. Pre-diabetes, metabolt syndrom, konstanta inflamationer, depressioner.

Att vända på matpyramiden och äta tvärt emot de officiella kostråden blev min räddning. Tack vare LCHF gick jag ner över 50 kilo!

Hur många fler ”sanningar” lever vi efter som kommer att visa sig vara helt i motsats till verkligheten? Detta är en del av målet med denna blogg och även med mitt liv. Att ifrågasätta nuvarande paradigm, utmana ”sanningar” och normer.

Kom dock ihåg att det jag skriver inte nödvändigtvis måste vara rätt. Det är bara mitt försök att få dig att tänka själv. Att utmana dig. Att få dig att våga tänka utanför ramarna. Att få dig att ifrågasätta, grubbla.

Att få dig att vakna.

God morgon. Det är dags att slå upp ögonen – på riktigt.

En reaktion till “Introduktion, nuläge och mål

  1. Jag tänker precis börja läsa din blogg från start. Tänkte gilla ditt inlägg men då var jag tvungen att skaffa konto och det orkade jag inte så jag skriver här istället! ?
    Jag har också ätit mig fet med hjälp av Livsmedelsverket och Viktväktarna och hittat hem till slut med hjälp av LCHF! Det ska bli kul att läsa igenom hela bloggen. Hittade hit via Prepperpodden

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑