Normalitetsbias #prepperSE

Myten om den kokande grodan är faktiskt lite mer än bara en myt. Det är faktiskt en ganska god liknelse för det som heter normalitetsbias. Det är alltså det mentala tillstånd som kan uppstå inför en stundande kris eller katastrof, när det finns tillräckligt information för att indikera på fara, men när människor ändå väljer att inte agera. Informationen tolkas överdrivet positivt alternativt förnekas rakt av.

Det kan även finnas psykosociala faktorer som agerar förstärkande. Exempelvis kan människor omkring dig försöka övertyga dig om att faran är mindre än du tolkat den, i ett försök att hålla kvar vid ett normalläge där ingen annan heller agerar och således måste allt vara okej.

Än tydligare blir normalitetsbias sett ur större geografiska perspektiv. Historien är full av falska förhoppningar om att ”det kan aldrig hända här” eller att något händer så långt borta att det omöjligen kan sprida sig hit, till vår trygga gata, in i vårt trygga hem.

Nyckeln ligger i att så snabbt som möjligt kunna hantera tillgänglig information, dra egna slutsatser och agera därefter. Vi vet ju alla innerst inne att ingenting blir bättre av att stå still i bilens strålkastarljus.

Som avslutning uppmuntrar jag alla läsare att se er om kring och fundera riktigt noga på er omvärld. Hösten är redan här och snart kommer vintern. Vill du verkligen sitta oförberedd i mörker och kyla?

En reaktion till “Normalitetsbias #prepperSE

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑