Om kriget kommer saknas information

Utifrån ett nyfiket medborgarperspektiv (civiltperspektiv) har jag idag försökt ta reda på vad som händer i händelse av krig i Sverige. Jag gjorde som jag misstänker de flesta skulle göra, jag sökte på Google efter ”om det blir krig i Sverige”, ”om kriget kommer”, ”vad händer om det blir krig i Sverige”. Resultaten är nedslående om man förväntar sig att få svar från myndighetshåll. MSB har ju webbplatser som krisberedskap.se och dinsakerhet.se, men ingen av dessa tar upp frågan om vad som händer om det blir krig i Sverige.

Inte heller får man något bra svar om man själv navigerar runt på krisberedskap.se eller dinsakerhet.se, eller för den delen msb.se. De tar förvisso upp mycket annat matnyttigt så som strömavbrott, vattenförsörjning, terrorattacker, informationssäkerhet och så vidare. Men just när det gäller krig i Sverige finns ingenting.

Anledningen till att jag ville se efter var ett inlägg av ZYNISK som väldigt väl förklarar risken med att Sverige blir första offret vid en upptrappad konflikt mellan Ryssland och NATO. Om nu Ryssland skulle få för sig att invadera Gotland i förebyggande syfte för att skära av Baltikum och Finland, betyder det så klart de facto att vi är i krig med Ryssland.

I ett scenario där Ryssland tar Gotland är det mer än troligt att strategiska mål i Sverige kommer att anfallas först för att hindra/fördröja det Svenska försvaret att komma Gotland till undsättning. Ur ett civilt perspektiv innebär det alltså att det finns en överhängande riska att el, kommunikation, vatten och transporter kommer att slås ut. Hur man som civil ska agera i ett sådant läge finns det som sagt ingen som helst information om.

Kanske är min Google-fu dålig. Kanske har jag bara missat informationen. Men kontentan är att jag inte kan ta del av informationen eftersom jag inte tydligt hittar den. Och kan inte jag hitta den så är jag rätt säker på att fler med mig har samma problem. Utan information är det väldigt svårt att förbereda sig.

Finns det någon som hittar specifik information från myndigheter riktat till civila i händelse av krig så får ni mer än gärna lämna en kommentar.

En reaktion till “Om kriget kommer saknas information

  1. Det kommer ju inte hända dummer. (Ironisk) men skrämmande nog tror jag att de flesta tror så.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑