Gör det enkelt #prepperSE

Det finns en tendens till att komplicera saker som har med prepping att göra. Jag är verkligen inget undantag. Tvärt om. Det är först de senaste åren jag börjat bli medveten om min egen tendens till att ta omvägen för att uppnå ett visst mål. Samtidigt är det också helt naturligt. Det är genom att experimentera och prova sig fram man lär sig och med självförtroende och erfarenhet ta beslut som leder till en enklare, men kanske lika bra lösning.

I grund och botten är prepping lätt. Du behöver luft, skydd och värme, vatten och mat för att överleva om du är en frisk människa. Kan du bocka av alla dessa fyra ting har du allt du behöver. Och det är inte svårt att göra så med väldigt enkla medel. Så vad är det som gör saker så komplicerat?

Min gissning är att vi är så inpräntade med att vi ”måste” ha en massa extra saker för att överleva. Sådant som jag för det mesta kallar för ”nice-to-have”. Visst är det trevligt att ha en radio, en fulladdad mobiltelefon, antibiotika, ett skjutvapen med ammunition, en bra kniv, en yxa, ett par ficklampor, godis, extra kläder, odlingar och så vidare. Men rent krasst måste du inte ha detta för att överleva.

Något annat som spökar är ”two is one, one is none”. Även om jag tycker det är ett bra förhållningssätt till prepping för det mesta, så kan det leda till onödiga bekymmer – särskilt för den som precis börjat se över sin krisberedskap. Inte nog med att man ska skaffa sig ett sätt att till exempel kunna hålla sig varm, utan man ska ha två eller tre sätt. När jag började preppa var detta något som gnagde mig. Jag hade en villa uppvärmd med fjärrvärme och som backup hade jag en fotogenvärmare. Desperat ville jag ha fler sätt att hålla mig varm, men saknade möjligheter att lösa detta, vilket ledde till onödiga bryderier.

Ett tips kan vara att tänka på sin beredskap som en lök med olika lager. Längs in är kärnan i dina prepp. Det som säkerställer dina mest basala behov (luft, skydd och värme, vatten och mat). När detta är tillfredsställt kan man börja titta på redundans till detta. Det kan vara fler sätt att värma maten på, alternativa sätt att rena vatten på och så vidare. Detta blir nästa lager. Sedan börjar man fylla på med olika typer av ”nice-to-have” ut efter eget tycke och smak. Har man bara en stabil grund att utgå ifrån blir framtida felprioriteringar eller snedsteg lättare att korrigera.

En reaktion till “Gör det enkelt #prepperSE

  1. Exakt samma tankar som jag har.
    Insåg till slut att jag ”överpreppat” dvs 5 sovsäckar när allt som behövdes var 2 osv osv
    Nu prioriterar jag MAT, torkad mat som håller i evigheter, eller ja tills jag dör inom en ca 20 år.
    Annars har man vad man behöver, men det är svårt att sluta shoppa 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑