Tut i luren #prepperSE

Det har nog inte undgått någon att ett VMA felaktigt gick ut över Stockholm förrgår kväll runt klockan 22.00. Nu tänker jag inte dryfta den händelsen och hur illa informationsflöden fungerade i anslutning till det hela. Istället tänker jag ta avstamp i det som hände och placera det i ett annat, parallellt universum.

Klockan är 22:05. Ett VMA ljuder, eller ”Hesa Fredrik” som så många envisas att kalla det. Vad gör du? Enligt krisinformation.se så ska Sveriges Radio P4 bryta aktuell sändning och meddela allmänheten om vad som hänt. Som den välinformerade medborgare du är slår du på radion på P4 (antingen via din analoga FM-sändare eller via någon strömmande tjänst). Men allt du hör är Karlavagnen: Jag och min hund. Ingen information att finna.

Det har nu gått fem minuter och klockan är 22:10. Som de flesta andra skulle gjort vänder du dig nu till sociala medier och de olika tidningarnas webbsidor. På Twitter har ett antal människor runt om i landet uppmärksammat att det ljuder VMA. Några är irriterade på att det inte dyker upp någon information från myndigheterna. Andra gör sig lustiga över hela händelsen. Det är svårt att få någon som helst rätsida.

Klockan är nu 22:25. På Aftonbladet har ”FLASH! VMA ÖVER HELA LANDET. Vet du mer, kontakta Aftonbladet” kommit upp. På DN står det ”VIKTIGT! VMA är ett falsklarm och beror på ett tekniskt fel”. Lättad över DN’s rubrik återgår du till Twitter-flödet för att se hur alla andra reagerar.
Efter ytterligare tio minuter dyker följande Tweet upp från Sveriges Radio: ”Fortfarande ingen bekräftelse på vad som orsakat VMA. Vi söker ansvariga myndigheter för mer information”. Det sista du ser på skärmen är en Facebook-tråd där någon undrar varför de inte kunnat nå sin släkting på Gotland och flera andra bekräftar att de inte heller inte kunnat nå bekanta och släktingar den senaste timmen.

Sedan försvinner internet-anslutningen.

Tre minuter senare hör du ett öronbedövande dån från himlen när ett antal jaktplan flyger över på låg höjd.

I mobilen kan du fortfarande se att du har täckning, men du kommer inte ut på internet. Du slår på radion igen. ”…finns ingen anledning till oro. Från Rosenbad har vi fått information om att en presskonferens ska hållas och att inrikes minister Ygeman manar folk att hålla sig lugna, stanna hemma och lyssna på Sveriges Radio för vidare information”.

Det har nu gått en timme och klockan visar 23:05. Om fyra timmar kommer du få veta att fientliga trupper har landstigit på Gotland och att kryssningsrobotar har slagit ut alla större flygbaser och flygfält samt ett okänt antal militära mål. Men det är helt ovidkommande i hur det går till och varför det händer. Det du bör fråga dig är vad du gör när du hör VMA. Väntar du, som i detta fallet fem timmar, på att få en bekräftelse på att något allvarligt har hänt? Agerar du direkt när VMA ljuder?

Hur ser din plan ut – på riktigt? I prepper-kretsar hör man ofta något slentrianmässigt i stil med ”Om SHTF buggar jag in / buggar jag ut”. De första timmarna i en kris kan vara helt avgörande för dina chanser att klara dig och kunna sätta eventuella planer i verket. Men då måste man också reagera och agera. De som befann sig i Stockholm i förrgår vet nu hur de reagerade och hur de agerade. Hur många av dessa satt en plan i verket och agerade enligt sagd plan?

Även om du inte är en inbiten prepper ska du ta reda på var närmaste skyddsrum finns. Du ska ha mat, vatten och medicin för att klara minst 72 timmar. Se till att åtminstone ha en grundläggande krisberedskap hemma. Detta är ingen lek och det kan bli blodigt allvar snabbare än du vågar tro.

4 reaktioner till “Tut i luren #prepperSE

  1. ”Jaktplan på låg höjd” – då är det definitivt dags att börja packa och dra iväg någonstans. Det värsta som kan hända är att jag får ta mig hem igen dagen efter om det var falskt alarm.

  2. Vem öppnar skyddsrummet? Har en ganska nära noga låst med både nyckel och kod? Det räcker förstås inte ens för folk som bor omkring.
    Har erfarenhet om falsk larm som gick ca 20 minuter i Norrköping och endast en person som skulle göra något gjorde det han skulle. De andra sov vidare.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑