Det är inte ofta jag skriver om dagsaktuella nyheter, då jag inte skulle få göra annat. Dock kan det just nu vara läge att göra en kort omvärldsorientering för att få grepp om var som händer – för det händer väldigt mycket. Men först måste vi behandla begreppet normalitetsbias. Beskrivningen på Wikipedia är god nog:
”Normalitetsbias hänvisar till ett mentalt tillstånd som infinner sig inför en katastrof. Det gör att folk underskattar både möjligheten att en katastrof verkligen inträffar samt dess eventuella effekter. Detta resulterar ofta i situationer där människor inte är tillräckligt förbereda för en katastrof, och i större skala, till att regeringar misslyckas att inkludera landets befolkning i sina förberedelser inför katastrofer. Antagandet som görs i fallet med normalitsbias är att eftersom en katastrof aldrig har drabbat personen tidigare så kommer det därför aldrig att inträffa. Det resulterar också i en oförmåga hos människor att hantera en katastrof när det väl inträffar. Personer med normalitsbias har svårt att reagera på något de inte har upplevt tidigare. Människor tenderar också att tolka varningar på de mest optimistiska sätt som är möjligt och tillvaratar varje tvetydighet för att dra slutsatser om att situationen är mindre allvarlig än den egentligen är.”
Jag hävdar bestämt att största delen av västvärlden lever i ett tillstånd av normalitetsbias. Låt mig rada upp lite nyheter från sista veckorna som borde få varningsklockor att ringa, men som mest verkar leda till axelryckningar.
Vi börjar med Venezuela som är på randen till statsbankrutt. Om det beror på det låga oljepriset, regeringens socialistiska politik, korruption eller en kombination av dessa låter jag vara osagt och det är egentligen rätt ointressant, särskilt för de människor som lever i landet och nu drabbas. IPS varnar för en humanitär katastrof. Foxnews rapporterar om plundring, upplopp och vandalism. Mat och andra förnödenheter är nästintill slut i affärerna.
Nästa anhalt är Puerto Rico som just misslyckats med att betala 58 miljoner dollar i räntor och amorteringar till externa långivare, då de inte har några pengar kvar i statskassan. Alltså har det lilla samväldet gått i konkurs. Till råga på allt råder det torka och vattenransonering råder.
Grekland. Här är det så mycket problem att det är svårt att veta var man ska börja. Kapitalregleringen på €60 per dag gäller fortfarande. När den grekiska börsen öppnade, efter att ha varit stängd sedan den 26/6, störtdök aktierna med 22% där bankerna var de största förlorarna. Statsskulden är så stor att den inte är hållbar. Nedskrivningar på 100 miljarder euro är nödvändiga enligt vissa.
Kina har sin beskärda del av problem. Shanghai Composite Index har fallit över 30% de senaste sex månaderna och den Kinesiska regeringen har pumpat in mellan 1 och 1,6 biljoner dollar för att förhindra en total kollaps. Dessutom stoppade man handeln för över 25% av alla bolag på börsen under en period.
I USA växer fortfarande statsskulden i en aldrig minskande takt. Över 18 biljoner dollar i skuld. Samtidigt vill Federal Reserve höja räntan i september.
Brasilien har stora problem att behålla värdet i sin valuta (real) som är nere på den lägsta nivån mot dollarn sedan 2003.
Nu har jag hittills bara skrivit om ekonomiska nyheter och begränsat mig rejält för att inte tråka ut er läsare. Jag skulle nu kunna fortsätta skriva om ISIS, Ryssland, Ukraina, Euron, Kinas byggande av öar, mellanöstern och så vidare. Men det tänker jag inte.
Kommer ni ihåg vad jag skrev i början, om normalitetsbias? Hur många av er har i bakhuvudet försök rationalisera bort ovan nämnda nyheter med ”det påverkar ju inte Sverige”, ”det är ju outvecklade ekonomier”, ”asch, det löser sig” eller någon annan bortförklaring? Läs då definitionen av normalitetsbias igen.
Något är ruttet i kungarike Danmark skrev Shakespeare. Vi verkligheten är det inte bara i Danmark.
Samtidigt trendar #allsång på Twitter och André Pops har skaffat en ny frisyr.
Lägg ut! Lägg UT! LÄGG UT!!! pic.twitter.com/BlPnadoaFM
— Bo Holmström (@LAGG_UT) July 31, 2015