Ädelmetallen Silver

Att investera i ädelmetaller kan verka förlegat och omodernt. Vill man vara hipp kan man ju alltid köpa papperscertifikat för ädelmetaller, men då missar man hela poängen. Vid flera tillfällen har jag skrivit om ädelmetaller och hur dessa fungerar som en säkerhet mot inflation. Dock finns det fler anledningar till att äga ädelmetall. Detta gäller både guld och silver, men även palladium och platina (men guld och silver har en lång historik av att vara pengar).

Banken
Har du dina besparingar på banken i en form eller annan (sparkonto, fonder, aktier etc) finns det alltid risker. En av riskerna är så klart att t.ex aktier eller fonder sjunker i värde. En annan risk är att banken går i konkurs. Har du funderat på vad som skulle hända om just din bank gick i konkurs? Staten har förvisso en insättningsgaranti på €100000, och så mycket pengar har kanske inte de flesta. Sant. Men för att en av våra större banker ska gå i konkurs krävs också något lite större. Det troliga är att om t.ex Swedbank skulle gå i konkurs så är risken överhängande att även staten är i stora ekonomiska problem och således kommer ha svårt att införliva insättningsgarantin.

Ponera att Swedbank har två miljoner konton, varje konto har i snitt 10000 kr. Då är det 20 miljarder som ska ut från statskassan. Betänk dock var statens pengar kommer från. Skatter. Just det, du får själv betala för att få tillbaka dina pengar. Listigt. Än värre är det om en annan bank än din egen går om kull. Då får du betala för andra människor ska få tillbaka sina besparingar.

Litar du på valutan?
När vi nu konstaterat att banker kanske inte är den mest säkra formen så kommer vi till nästa anledning till att köpa ädelmetaller – värdet i valutan. Även om du lägger kontanter i madrassen (eller i bankfack hemma, eller hur du nu väljer att förvara dessa papperslappar) så återstår frågan hur du kan vara säker på att du kan använda dessa för att köpa något i framtiden.
Inte nog med att staten hela tiden gör vissa sedlar oanvändbara genom att fasa ut dessa till nyare valörer eller annan formgivning. Titta gärna på Riksbankens sida för vilka sedlar som har vunnits och haft ett värde, som idag är helt värdelösa.

Sedan har vi det inbyggda problemet med valutor vilket är inflation, men det har jag ju redan skrivit om.

Varför silver och inte guld?
Vad är det då som gör att jag själv köper fysiskt silver och inte guld? För det första så är silvret mycket billigare än guld. Det gör att jag varje månad kan köpa lite silver, istället för att vänta tio månader och köpa samma vikt i guld. För det andra så är silvret idag väldigt undervärderat. Det är inte bara jag som tycker/tror det, utan det räcker med att titta på vilken marknadspremie det fysiska silvret har över det så kallade ”spot-priset”. På Liberty Silver kan du läsa hur det fungerar samt hur pappers-silver är manipulerat. Detta gör att det, förutom själva tryggheten att fysiskt ha metallen i handen, finns en potential att silvret ökar mer i värde än guld vid en ekonomisk kris, för den delen även utan en kris.

Enkel matematik
I jorden finns både guld och silver. Förhållandet är ungefär 17:1. För 17 gram silver finns 1 gram guld. Priset bör rimligtvis återspegla detta. Guldet bör vara 17 gånger dyrare än silver. Ändå är dagens förhållande 66:1 på priset. Ett gram guld kostar 66 gånger mer än ett gram silver. Prispotentialen är alltså att silver, baserat på naturlig förekomst, ska stiga med ganska mycket mot nuvarande pris.

Dagens silverpris är 128,67 kr per troy ounce (1 troy ounce = 31,0797101449 gram). Priset på guld är idag 8502,29 kr per troy ounce. Om vi delar 8502,29 på 17 får vi ca 500 kr. Där har vi det naturliga priset på silver om vi enbart räknar på det naturliga förhållandet till guld. Detta förutsätter så klart att priset på guld inte är manipulerat nedåt.

Andra faktorer
Sedan har vi annat som påverkar (eller borde påverka) silvrets pris uppåt. Silver är en industrimetall och används i allt från elektronik till speglar. Efterfrågan på industriellt silver har ökat från 42% 2003 till 45% 2013. I och med att silver är så pass billigt behandlas det därefter när dess produkt kasseras. Det återvinns aldrig. Merparten av allt silver som utvunnits finns i dag på soptippar och att återvinna det i efterhand är i princip omöjligt (för kostnadsineffektivt). Guld däremot kastas aldrig. Det återvinns. Nästan allt guld som kommit upp ur marken finns kvar.

Amerikanska senatorn Ron Paul håller ett silvermynt i senaten

Personligen finner jag det väldigt tillfredsställande att ha mitt silver där jag kan ta fram det och hålla i det, En intressant observation är att alla som får se ett uns silvermynt instinktivt förstår att detta är pengar och har ett värde. Än tydligare blir det om du visar ett guldmynt. Silver och guld är så djupt rotat i våra sinnen att vi känner igen dess värde även om vi tycker oss veta så mycket om ekonomi.

Prova själv, köp ett uns silver och håll det i din hand. Visa det för din familj. Du kommer att bli förvånad.

Ovan inlägg är inte sponsrat av någon och jag har inga personliga intressen (varken ekonomiska eller andra) i företag som hanterar ädelmetaller. Jag tillhandahåller inte ekonomiska råd utan beskriver enbart hur jag personligen tänker kring ekonomi.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑