Tack sjukvården

Det är lätt att bli nattsvart och se allt negativt. ”Det sociala kontraktet är brutet”, ni vet, ”Sverige kollapsar”. Under den gångna helgen har jag haft full närkontakt med den svenska sjukvården. Något som alltid verkar vara i ständig kris och under en aldrig sinande ström av kritik. Jag var totalt utlämnad i vårdens omsorg och hade helt ärligt inga större förväntningar på vad som väntade.

Ibland är det så skönt att ha fel.

Allting fungerade som ett väloljat maskineri. Trots otaliga överlämningar mellan olika avdelningar och sjukhus. Inte en gång hamnade jag mellan några stolar. Alltid hade personalen full koll på vem jag var, vad som skulle göras och vart jag skulle här näst. Aldrig blev det någon utdragen väntan i ovisshet. Tydlig information hela vägen.

Så tack alla läkare, specialister, sjuksköterskor och undersköterskor.

Tack att ni med tålamod och professionalism alltid svarade på mina frågor. Oftast med ett leende, aldrig med sura miner, trots att klockan var långt efter midnatt.
Tack till den läkare som opererade en patient i över 16 timmar så att ronden blev inställd.
Tack till undersköterskan som rodnande ursäktade att de inte hade kanelbullar att bjuda på.
Tack till triage-läkaren, inne på sin 15:e arbetstimme, som sent en fredagskväll ställer rätt diagnos och tar rätt beslut.
Tack till sjuksköterskan som kl 5 på morgonen tog blodprover på mig.
Tack till den stressade sjuksköterskan som gav mig morfin mitt i natten så jag kunde få sova några timmar utan smärta.
Tack till alla som tittat in och frågat om allt var bra eller om jag behövde något.
Tack till ambulanspersonalen som såg till att jag kom rätt direkt och väntade kvar med mig tills mottagande avdelning var med på noterna.
Tack.

Alla era insatser har givit mig en liten strimma hopp åter. Era insatser går inte obemärkt förbi. Åter igen visar det sig att det är människor som är det viktiga. Förutsättningar kan vara under all kritik, men att göra det bästa av situationen visar på en karaktär och välvilja som jag önskar inte kommer att kvävas på grund av huvudlösa beslut ovanifrån.

4 reaktioner till “Tack sjukvården

  1. Hoppas att du är på bättringsvägen nu. Skönt med ett positivt inlägg och jag gjorde samma reflektion själv på besök för något år sedan.Funkade mycket väl

  2. Härligt att du verkar vara på bättringsvägen och sjukvården har varit positiv!!
    Kraschade själv med moutainbike för nästan en månad sen, första gången jag har gjort mej illa rejält och jag måste säja att sjukvården från början till slut med ambulanser, akutmottagningar och ortopeder var mycket bra 🙂
    Så det verkar finnas ljusglimtar inom sjukvården, hoppet finns kvar 😉

  3. Jag har precis samma erfarenhet av du av den svenska sjukvården det senaste, otroliga människor som gör otroliga insatser. Tänk bara om de kunde få ens marknadsmässiga löner för sitt slit…

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑