Preppinventering 2014

När våren gör sig påmind är det dags att gå igenom förråden. Egentligen tycker jag det är synd att man ska prata om ”prepping”. Att ha ett nöd-förråd borde vara självklart för den som har någon som helst självbevarelsedrift.

Därför behöver inte en zombie-apokalyps inträffa för att det ska vara bra att ha förråd. Det räcker med en större störning i logistik-kedjorna för att maten i butikerna ska ta slut på ett dygn. Det är just så lång tid som din lokala mataffär har ett lager för.

Jag tänkte nu kort beskriva lite hur jag tänker kring mitt eget matförråd (min buffert, prepp, reserv – kalla det var du vill). Detta är alltså hur jag resonerar, utefter mina förutsättningar och förhållanden. Det betyder inte att du ska göra på samma sätt, köpa samma varor etc. Men det kanske ger ett uppslag eller två.

Idag gjorde jag min årliga inventering av mina förråd. Detta för att sedan sortera allt i datumordning så jag har bra kontroll över vad som behöver ätas upp under året för att inte kastas, vilka saker som kan tänkas saknas och för att också gå igenom vad som fungerar eller behöver bytas ut. Målet jag har är att ha ett förråd som i alla fall kan förse mitt hushåll i 30 dagar.

Maten bör vara i en form som håller. För mig är det inte ekonomiskt möjligt att köpa dyr frystorkad mat. Jag har helt enkelt inte 50000 SEK att lägga, även om jag verkligen skulle vilja. Så jag får göra grovjobbet själv genom att leta i butikerna efter mat som håller länge. Så varför inte göra en liten lista? Alla älskar listor.

Ärtsoppa
En av de mest klassiska rätterna i fält, men bra hållbarhet, kräver egentligen inget tillsatt vatten för att äta. Ärtor och fläsk. Enkelt. Kan ätas direkt ur konserv utan att värmas om så skulle krävas.

Köttsoppa
Samma som ärtsoppa. För variation.

Ravioli
Kräver inte något extra vatten för att tillaga. Går att äta kall.

Nudlar
Kräver vatten och värme för tillagning, men håller väldigt länge.

Konserverad korv
Bullens är min personliga favorit, men det finns andra (t.ex tysk korv). Går att äta kall, utan uppvärmning. Innehåller mycket kalorier, framförallt protein och fett. Kräver inget extra vatten för att värma.

Konserverade köttbullar
Går också att äta kallt, om så krävs. Mycket protein. Kräver inget vatten för tillagning. Passar perfekt till spagetti.

Jordnötssmör
Väldigt mycket kalorier i förhållande till vikt. Massor med fett. Perfekt att fylla ut med för att få upp energimängden. Kräver ingen tillagning, men är rätt torr att äta som den är, så det kommer att gå åt lite extra vatten att dricka. Tänk på att det finns massor olika sorter. Jag har valt en lite dyrare variant med väldigt lite socker och tillsatt olja i för att få den så ren som möjligt. Hållbarheten är också extra lång på detta märke (4-5 år).

Tonfisk
Perfekt som t.ex frukost. Lång hållbarhet, billigt, kräver ingen uppvärmning, kan ätas direkt ur konserven. Se till att välja tonfisk med olja för extra kalorier och hållbarhet.

Grönsaker
Det är svårt att hitta konserverade grönsaker med lång hållbarhet. Jag hittade lite morötter och kikärtor som i alla fall håller 2-3 år.

Burkskinka / picknickbog
Mycket lång hållbarhet. Hög proteinhalt. Äts kall.

Oliver
Konserverade oliver har en rätt lång hållbarhet. Har ett högt energiinnehåll med mycket fett. Bra att äta om man vill ha något (salt) att tugga på.

Konserverad leverpastej
Det finns faktiskt sådant. Inte så lång hållbarhet (2 år). Däremot är lever en riktig mirakel-råvara. Innehåller nästan alla näringsämnen en människa behöver. Används som multivitamintablett.

Olja
Jag föredrar rapsolja. Den har lägst omega-6 innehåll. För stekning eller tillskott i mat för extra energi.

Choklad
Näringstät och gott att äta. Ju högre kakaohalt, desto bättre. Jag hittade billig mörk blockchoklad.

Pasta/ris
Billigt, håller länge. Dock lågt energivärde och dåligt med vitaminer och mineraler. Kräver vatten för tillagning.

Öl
Det kan vara en idé att ha öl i sitt lager då det innehåller mycket kalorier och besparar vattenförrådet om du är törstig. Ända fram till slutet på 1800-talet var öl den vanligaste drycken i Sverige då vattnet var för dåligt att dricka. Värt att tänka på.
Så har vi sådant som inte är mat, men som jag ändå valde att inventera.

Sårvård
Plåster, förband, sårtejp, desinfektions sprit, handsprit, förband.

Medicin
Värktabletter, allergitabletter, kaliumjodid (mot strålning). Tänk på att om du äter medicin så behöver du ett lager av denna vid en krissituation.

Hygien
Tvål, tandkräm.

Övrigt
Batterier, batteridriven radio, solcellsladdare (för batterier), eldstål, Zippo-tändare (med bränsle, tändstift, vekar), kniv, kikare, yxa, regnskydd, sovsäck, tält, liggunderlag, spritkök, ätdon, kåsor, ficklampor, värmeljus, toapapper (i mängder).

Vatten
Så det kanske viktigaste – vatten. Hur mycket vatten det går åt per person och dag råder det delade meningar om. Men jag räknar med 2 liter per person och dag. Personligen cirkulerar jag vattnet var 6:e månad, d.v.s jag byter allt vatten till nytt färskt. Då passar jag också på att göra rent dunkarna. Vissa säger att vatten håller sig hur länge som helst, men jag tar hellre det säkra före det osäkra.
Avslutningsvis kan jag rekommendera att förrådsställa sådant som du kan äta innan bäst-före-datumet börjar närma sig. Det finns ingen mening med att kasta fullgod mat. Sedan rekommenderar jag också att testa alla dina saker. Hur sätter man upp tältet? Hur fungerar spritköket? Fungerar batterierna? Tändaren?

Jag har på inget sätt något samarbete med något av varumärkena på bilderna.

En reaktion till “Preppinventering 2014

  1. Bra prepp. Kommer ihåg att vi käkade färskpotatis och Picnicbog på semestern i slutet av 70talet:)

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑