Fem dagar i december #prepperSE

På något vis känns det rätt att tillbringa sista dagarna av året 2016 och de första av 2017 i BOL Norr. Varje vistelse här är en påminnelse om hur bra vi har det ”där hemma”. Som första längre period här har jag lärt mig mycket. Brister i utrustning, självkännedom, kyla, värme, svett, hunger och smuts. Livet utan de moderna samhällets bekvämligheter är väldigt annorlunda. Istället för att i detalj gå in på allt som gått fel, och rätt, tänker jag istället försöka generalisera lärdomarna eftersom allas situationer och förutsättningar är unika.

Allt som kan gå fel, kommer att gå fel. Det är bara en tidsfråga. Nu handlar det inte om någon obotlig pessimism, utan om tid. Under en tillräckligt lång tidsskala kommer allt du samlar på dig att ta slut, ruttna, gå sönder eller slitas ut. Vissa saker kanske överlever dig, som en järnkamin. Det finns en väldigt bra anledning till att ”en är ingen, två är en” är ett så välanvänt och uttjatat talesätt. Se över vad du är absolut beroende av och se till att säkra upp detta ordentligt.

Värme är en lyx och kräver hårt arbete. I alla fall om man planerar att hålla sig varm med hjälp av ved. Men vilket annat uppvärmningssystem är långsiktigt hållbart i ett land med kalla vintrar? Har man varit duktig och planerat sitt år har man mycket gratis när vatten blir till is.

Samtidigt är värme så mycket mer än en värmekälla. Den värme som alstras behöver stanna kvar så länge som möjligt för att uppnå maximal effekt. Alltså behöver man se till att både generera värme och behålla den så länge som möjligt. Kallras, drag, dålig isolering är alla faktorer som kommer att ställa till det och öka bränsleåtgången i onödan.

Ljus. Vi är så bortskämda med ljus. När ljus blir en bristvara inser man också värdet av det ljus vi faktiskt får helt gratis i form av dagsljus. På vintern blir detta extra tydligt. De få timmar med dagsljus blir väldigt värdefulla för att kunna uträtta allt sådant som är svårt att göra i mörker. Arbetsdagen blir kortare, men intensivare, på vintern.

Det ljus som man måste skapa på dygnets mörka timmar blir en ändlig resurs, som måste sparas på. Batterier, värmeljus, stearinljus, lampolja – allt tar förr eller senare slut. Därför måste man använda dessa sparsamt och klokt.

Mat. Det är lätt att äta för lite och man märker inte av det förrän det är för sent. Samtidigt är chansen ganska stor att man gör av med mer energi när man fysiskt måste anstränga sig för att hålla tillvaron dräglig. Detta kan leda till en situation där du blir passiv. Och nej, det är inte alltid så att magen kurrar när det är dags att äta. Istället kan du känna dig tröett och orkeslös. Till och med att värma en kastrull ravioli blir jobbigt. Så är den onda cirkeln i gång.

Detta leder mig till den sista punkten. Ensam är inte stark. Ja, jag tänker tjata om detta tills alla fattar. Under en begränsad tid klarar sig de flesta ensamma. Men förr eller senare kommer ensamheten att börja tära. Dels är det rent mentalt påfrestande att inte ha någon att prata med, dels är det tröttsamt och jobbigt att själv utföra alla sysslor som krävs. Men framför allt är det avsaknaden av rutiner. Är man fler blir tillvaron nödgad att rutas in i rutiner. Rutiner blir trygghet och en garant för att allt blir gjort. Om någon lagar mat samtidigt som du hugger ved behöver du inte trött ställa dig och fundera på mat. Är man tillräckligt många kan man dessutom sova i skift och på så sätt kunna ha en eldvakt som dels ser till att det alltid är varmt och dels ser till att det inte börjar brinna.

Vi är, vare sig vi vill eller inte, vare sig vi tror det eller inte, flocklevande varelser. Myten om eremiten, ensamvargen, kommer från fantasi och fiktion. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Det enda sättet att förstå, är att uppleva, testa och utsätta sig för de situationer som man tror sig kunna klara av. Först då kan du ana. Gör inte misstaget att överskatta dig själv och din förmåga. Var ödmjuk, mot dig själv och din omgivning.

Nu ska jag äta en lyxig nyårssupé bestående av ravioli och mineralvatten. Vi ses på andra sidan.
wp-1483185989411.jpg

4 reaktioner till “Fem dagar i december #prepperSE

  1. Tack för att du delar med dig, av kunskap och känslor. Igenkänning är också en värmekälla ?
    Gott nytt år!

  2. Den här oljepressen är verkligen nåt jag skulle vilja ha. Just matfett kommer att bli ett problem, tror jag.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑