Kampen om begreppet #lchf

Det verkar tydligen pågå ett ”krig” inom LCHF-världen. Kostdoktorn har uppmärksammat det tidigare och nu verkar det eskalerat ytterligare. Per Wikholm på LCHF.se skriver förtjänstfullt och klokt kring det hela. Vad det hela handlar om? Hur mycket, eller lite, kolhydrater som är ”äkta” LCHF.
Jag tänker inte bemöda mig att blanda mig i debatten kring mängden kolhydrater som är rätt eller fel. Det får var och en upptäcka själv. Vi är alla olika och det finns ingen magisk gräns för vad som generellt är rätt eller fel. Mår du bra äter du troligtvis rätt. Vad jag tycker är mer intressant är hur fel det kan bli när man ändå har rätt.
Att minska andelen kolhydrater i kosten råder det inte längre något tvivel om är ett mycket bra (och oftast enkelt) sätt att återfå sin hälsa. Den kolhydrat-stinna kost vi föreslås äta med alla tillsatser och annat skräp har visat sig vara en återvändsgränd om man tittar på människors hälsa över lag.
När en infekterad debatt handlar om, i det stora hela, hårklyverier blir jag bara trött. Det är ungefär lika korkat som att tro att det är någon större skillnad mellan de stora regeringspartierna. Det är bara marginella skillnader om man jämför med extremerna. Varför är det då så otroligt känsligt med kosten? Enkelt handlar det om något väldigt personligt. Att kritisera hur någon äter är i samma paritet som att kritisera någons utseende eller barn.
Egentligen borde inte debatten vara inom LCHF-lägret utan med förespråkare för det gamla kostparadigmet. Just nu står de bara vid sidan av och skrattar gott åt fraktionerna som slåss inbördes – om petitesser. Spelar det någon roll om man äter 10 gram kolhydrater eller 50 gram kolhydrater per dag? För vissa, ja, men för befolkningen som helhet inte ett endaste dugg.
Dock kan jag hålla med om kritiken mot kommersialiseringen av LCHF. Efterrätter fullproppade med sötningsmedel och mjölsubstitut hör faktiskt inte hemma hos någon som försöker bli kvitt sitt sötsug. Kanske hos fullt friska människor. Men att proppa en bilaga i en kvällstidning full med sådant och sedan hävda att du kan proppa i dig efterrätter, gå ner i vikt och kalla det för LCHF är ren och skär lögn.
I slutändan har begreppet LCHF ett inbyggt problem, men också sin styrka. Low Carb High Fat specificerar inte hur mycket Low och High är. Detta av den enkla anledningen att Low och High är olika för olika människor. Det är principen som är nyckeln. Tyvärr verkar vissa människor tro att just de har lösningen på dessa benämningar. De påstår att Low betyder si och High betyder så. Självklart har de fel. Lika fel som någon som påstår att ”träning” betyder springa 2 km varje dag. Inte 3 km, inte simning, inte spinning. Nej, bara springa just 2 km.
Det finns så klart inga absoluta sanningar i kvantitet kolhydrater per dag. Det beror till och med vilken typ av kolhydrater du äter och hur just ditt metabola system hanterar dessa, hur mycket du rör på dig, sömn, stress, övriga sjukdomar med mer.
Nu har jag inte Facebook så jag har inte kunnat följa debatten och tänker inte bemöda mig att länka till den heller. Jag kan bara konstatera att det finns människor, även innan just denna debatt,  med intresse av att minska styrkan i LCHF-rörlesen och vattna ur begreppet. Många av dessa människor misstänker jag pratar för intressen som har en ekonomisk vinning i att LCHF inte får större spridning än det redan fått.
Om Ryssland anlitar ”troll” för att sprida propaganda och desinformation kring Ukraina kan du vara säker på att de med ekonomiska intressen ligger många steg före för att säkra sina intressen. Och nej, jag påstår inte att alla är betalda troll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: