Socker, en okonspiration

SvD levererar en bra insikt i om hur sockerindustrin tidigare har förtryckt och manipulerat vetenskapliga studier kring socker och hälsa.

Studien bekräftar därmed den bild som i februari gavs i en stor amerikansk studie och där socker kopplades till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Detta är dock en metaanalys men ger ökad vikt åt tidigare studier som påvisar ett samband mellan socker och hjärt- och kärlsjukdomar.

Att förut påstå att sockerindustrin skulle påverkar vetenskapliga studier till dess fördel har resulterat i anklagelser att vara konspirationsteoretiker eller foliehatt. Läs artikeln själv och dra dina egna slutsatser om hur vida de så kallade konspirationsteoretikerna hade rätt eller fel, och i så fall, är det inte så att det finns en viss klokhet i att lyssna på alla, utan att för det lita blint på alla?

Bild från kostdoktorn.se
Bild från kostdoktorn.se

Vitt socker är såklart inte det enda livsmedlet som påverkar våra kroppar negativt. Vitt socker är bara koncentrerade kolhydrater. Det samma gäller så klart även andra typer av kolhydrater; mjöl (vete, havre, korn etc), frukt, potatis, HFCS (High Frutcos Corn Syrup), majs, stärkelse (i alla dess former). Vitt socker är till och med i vissa fall bättre (!) än andra typer av kolhydrater för kroppen, lite beroende på hur just din metabolism fungerar.

Detta är självklart ingenting som producenter av övriga kolhydrater vill kännas vid. Att låta sockret ta smällen kan vara en helt acceptabel strategi om de får fortsätta sälja andra kolhydrater.

Dagens utmaning är att nästa gång du handlar läsa på innehållsförteckningen och fråga dig varför vissa ingredienser finns i den produkt du tänker stoppa i varukorgen. Jag vill också att du tittar på näringsvärdet och funderar på mängden kolhydrater per 100 gram. Som referens kan du använda att Coca Cola innehåller 10,4 gram kolhydrater per 100 gram vara. Allt över 10,4 gram kolhydrater innehåller alltså mer ”socker” än Coca Cola.

För inte skulle du väl ge dig eller din familj Coca Cola till t.ex frukost?

Edit: Läs även kostdoktorn.se om artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: