Kampen om din mat

Överallt basuneras budskap ut om hur och vad du ska äta. Livsmedelsverket förespråkar sin tallriksmodell (lite fett, mycket kolhydrater), V*ktv*ktarna sina points (kalorirestriktion), veganerna sin modell (inget kött), kvällspressen med dagens inne-metod. Även jag är skyldig till detta till viss del, men jag försöker hålla borta pekpinnar. Dock är detta ett stort problem och det gå mycket djupare än mode-dieter. Faktum är att det är ett gigantiskt experiment med hela västvärldens hälsa som insats. Jag hoppas att du inte direkt tror mig på mitt ord.
Ancel Keys hette en forskare i USA som publicerade en studie kallade Seven Countries Study som påvisade sambandet mellan fett och hjärt/kärlsjukdommar. Han fick gehör för sina rön och USA lade om sin kostrekommendation till att minska på fett och öka andelen kolhydrater i maten. Därifrån spred sig dessa råd till stora delar av den övriga västvärlden.
Det fanns bara ett stort problem med Ancel Keys studie, den baserades på handplockad data. I studiens underlag fanns från början 21 länder men Ancel valde de sju som passade in i hans teori, att stor del fett bidrar till hjärt/kärlsjukrommar. Tittar man på t.ex Frankrike som äter mycket mättat fett så har de ändå en av världens lägsta förekomst av hjärt/kärlsjukdommar. Så Mr Keys uteslöt helt sonika Frankrike från studien.
Trots kritik så var bollen nu i rullning och på 80- och 90-talet kulminerade skräcken för fett. Allt fett var livsfarligt. För att hjälpa människor att äta rätt uppfanns ”light”-produkter där fett ersatts med socker. I och med att socker inte innehåller något fett är det nyttigt, löd logiken. Att tandläkare och andra människor med en fungerande hjärna förstod att det väldigt farligt att bara leva på t.ex godis eller vitt socker, var det få som lyssnade på.
Resultatet ser vi idag. Aldrig tidigare har så många människor varit så feta och så sjuka som idag. Fetma, diabetes, hjärt/kärlsjukdommar och urusel tandhälsa. Ändå envisas läkare och forskare att hävda att det inte är fel på dieten utan på att människor idag är lata och har dålig karaktär. Det är ju bara att röra på sig mer och äta mindre!
Personligen anser jag att om det är fel på kartan är det inte verkligheten som ska ändra på sig.  Eller så tittar man på en annan karta, vilket var precis vad många människor började göra. 1863 skrev William Banting boken Letter on  Corpulence Addressed to the Public i vilken han meddelar hur han ätit sig frisk på att utesluta kolhydrater ur kosten, detta på råd av sin öronläkare. Att ”banta” betyder alltså att göra som William Banting – att utesluta kolhydrater ur kosten för att gå ner i vikt och återfå sin hälsa.
Det är självklart inte så att denna kunskap fallit i glömska, men det var (och är) vanskligt som läkare att luta sig på en 150 år gammal metod, även om den fungerar. Det moderna var att undvika fett. Kunskapen att undvika kolhydrater istället för fett har idag fått en renässans. Inte bara i Sverige utan i stora delar av västvärlden. Tur är väl det. Fortsätter vi i samma bana som idag kommer vi att äta oss till döds.
Problemet med en kost baserad på socker är inte enbart den negativa effekten på hälsan. Problemet är att en hel industri idag tjänar kopiösa mängder pengar på att sälja socker och socker-proppad mat. Och det är inte bara livsmedelsindustrin, utan även läkemedelsindustrin som säljer diabetesmedicin, blodtryckssänkande medicin och medicin mot hjärt/kärlsjukdommar.
Här står vi nu. Tyvärr är nästa trend inte att äta mindre kolhydrater, mer närproducerat naturligt kött. Nästa trend är att minska/utesluta kött – för miljön. Om miljöforskningen är lika illa underbyggd som Ancel Keys studie kring fett spar jag till en annan gång, men vi kan säga som så, gå ut i och titta på solen.
Ta med dig detta, för vad det är värt, nyheter och trender är inte alltid av godo. Politik är inte alltid samma sak som det bästa för medborgare. Cui bono.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: