Konspiratörer

För att förstå världen runt om kring oss riktar många människor idag sina blickar mot olika dolda makt-faktorer. Det kan vara allt ifrån bankirer, Illuminati, Frimurare, judar, araber, tempelriddare, oljebaroner, CFR (Council of Foregin Relations), NWO, skugg-regeringar. Bilderberggruppen, ZOG (Zionist Occupation Government), Militärindustriella komplexet med många fler.
En konspiration definieras som:

…syftar på ett hemligt samarbete mellan en grupp individer med dunkelt, olagligt eller illasinnat syfte

Innan vi går vidare ska vi prata om ordet ”konspirationsteoretiker” (eller det ännu mindre smickrande ”foliehatt”) som ofta klistras i pannan på människor som uttrycker dessa tankar om att det finns en bakomliggande makt-faktor till olika händelser (t.ex 9/11). I USA är det väldigt vanligt att media (då menar jag de gamla etablerade TV/radio/tidnings medierna (”gammelmedia”)) stämplar folk som just konspirationsteoretiker för att avfärda dessa ideér som vansinniga och galna (”crazy”). Detta görs utan att angripa sakfrågan och istället angripa budbärarens trovärdighet. Genom att enhälligt stämpla någon som ”konspirationsteoretiker” har media skaffat sig ett psykologiskt övertag redan innan personen i fråga fått framföra sina teorier/åsikter.
Det intressanta i sammanhanget är att det finns gott om konspirationsteorier som visat sig existera i verkligheten. Ta till exempel Watergate, IB-affären, Echelon, Prism. De personer som under lång tid påstod att all vår kommunikation var övervaktad blev allt som oftast förklarade som foliehattar av gammelmedia. När det sedan avslöjats att dessa foliehattar hade rätt kommer detta nästan aldrig fram. Edward Snowden, som riskerade både sin karriär och till och med sitt liv för att avslöja NSA’s Prism-program, var den som kom fram med konkreta bevis att Prism existerade. NSA kunde inte förneka sina egna dokument. Detta är just vad som krävs för att sätta ljuset på en konspiration – bevis. Något som av konspirationens natur är svårt att tillhandahålla.
Var dock vaksam på att bara för att det finns konspirationer som är verkliga betyder det inte att alla konspirationsteorier är verkliga. Långt i från så. Men för varje ”Elvis lever och bor hos utomjordingar och regeringen känner till det!”-teori så finns potentialen till nästa Prism-avslöjande.
Att bedöma en konspirationsteoris trovärdighet ligger helt på den efterforskning du som mottagare är beredd att lägga ner, i kombination med den information som avsändaren tillhandahåller. Finns det tilräkligt starka bevis eller är teorin så pass trolig att du är beredd att göra egna efterforskningar? Det kan bara du själv svara på.
Ett gott råd är, som vanligt, att lyssna på alla men lite inte på någon. Vissa av dessa teorier är väldigt väl underbyggda med mycket trovärdiga bevis och vittnesmål. Andra mindre väl efterforskade. Jag skulle dock rekommendera en som inte sonderat denna terräng ännu att ägna lite tid till att göra egna efterforskningar kring någon konspirationsteori som du tycker verkar intressant, viktig eller spännande. En teori som är väldigt enkel att börja med är till exempel vad som egentligen hände den 11 september 2001. Du behöver inte mycket verktyg eller vetskap. Börja sök på Google eller Youtube. Följ de spår du tycker verkar vettiga. Är du ambitiös skriver du ner vissa nyckelfakta som vilka som tillhandahåller motsägelsefull information, viktiga händelser, vem som har något att vinna (follow the money) och kanske relationer mellan inblandade.
Även om du inte kommer att hitta en ”sanning” så kanske du har vidgat ditt sinne och ditt kunnande genom att förutsättningslöst lyssnat på flera olika historier om samma händelse. Och detta är i sig en viktig lärdom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: