Projektplan – Experiment LCHF

Ibland är det kraftfullare att visa än att förklara. Så jag ska göra ett litet experiment. Först lite bakgrund, som kommer att vara självcentrerad.
Som jag skrivit tidigare har jag gått ner 50 kilo med hjälp av Low Carb High Fat. Mer att läsa finns här. Av olika anledningar har jag varit på ett sluttande plan de senaste året. Jag har gått upp nästan hälften av det jag gick ner. Anledningen är egentligen ganska oviktig just nu. Kanske väljer jag att skriva om det senare, men för nu räcker det med att du vet att jag har en hel del övervikt att gå ner.
Tro nu inte att det primära är att tappa kilon på vågen. Om så var fallet kunde jag lika väl såga av mig ett ben. Det viktigaste är egentligen att:

 1. Återfå hälsan
 2. Hitta en hållbar livsstil
 3. Få bort ohälsosamt fett på kroppen
 4. Återfå energi

Däremot har jag faktiskt ett viktmål. Det är att komma under tresiffrigt och nå ett normalt BMI. Inte för att jag alls tror att det på något sätt är relevant, utan mer en psykologiskt viktig spärr.
Det jag planerar att göra är att varje vecka skriva en rapport om hur det gått. Min plan är att följa följande Key Performance Idicators (KPI):

 • Bukmått
 • Rumpmått
 • Vikt
 • Kroppsfett (vi matematisk formel)
 • Allmäntillstånd
 • Energifördelning i kosten
 • Presentera veckans intag av vitamineraler

För registrering av mat kommer jag att använda Dumbbell som är gratis att använda och som jag för övrigt inte har något som helst samarbete med. Där ifrån kommer jag att få ut all nödvändig information så jag behöver bara fylla i information på ett ställe.
Metoden jag väljer är alltså LCHF. Det hela går ur på att utesluta kolhydrater ur kosten och ersätta energin med fett. Viktigt är också att utesluta tillsatser, sötningsmedel och annat konstgjort. Naturlig mat är målet. Processen att tappa vikt kallas ibland för hormonreglerad viktminskning. Att minska insulinunsöndringen bidrar till att fett inte lagras utan förbränns via ketos (insulin är ett hormon). Ketos betyder att fett omvandlas till glykos i levern, istället för att kolhydrater omvandlas till glukos.
Vad jag kommer att äta kommer att dokumenteras i en kalender på Dumbbell. Primärt kommer maten bestå av fett kött, fet fisk, ägg, grönsaker och mejerier (smör, grädde, ost). Dryck skall primärt bestå av kranvatten alternativt mineralvatten.
Energifördelningen jag siktar på är 2-3 E% kolhydrater, 70-80 E% fett och 15-25 E% protein.
För den som vill fördjupa sig rekommenderar jag Kostdoktorn som en bra utgångspunkt.
Tidshorisonten är inte satt i projektet. Av erfarenhet vet jag att det tar mellan sex månader till ett år, sedan bör en platå infinna sig. När, och om, jag kommer dit så får vi se vad jag gör.
Utgångsläget är som följer på mina KPI:
Midjemått: 114 cm
Rumpmått: 113 cmVikt: 126,7 kg
Kroppsfett: 23%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: