Hälsa och kost

Visste du att du blir förgiftad varje gång du äter? Risken är i alla fall väldigt stor. Nu kanske du tror jag menar tillsatser, besprutning, tungmetaller, hormoner eller antibiotika. Det gör jag också. Men vad jag framför allt syftar på är faktiskt det kostråd som varit gällande i Sverige sedan 1963. En kolhydratbaserad, fett-reducerad kost.
Har du funderat kring hur knäppt ett sådan kostråd är? Det har jag. Väldig mycket. Det började för kanske 20 år sedan. Min mamma var med i Viktväktarna. Enligt dom var allt fett något av djävulens påfund, men att äta geléhallon som inte innehåller något fett, ett fullgott ”livsmedel”.

De officiella kostråden säger nämligen att kolhydrater är bra. Fett är dåligt. Godis är bara dåligt för tänderna. Men tittar du på det hela ur ett biokemiskt perspektiv, det metabola systemet, blir du snabbt varse att alla kolhydrater hanteras på samma sätt av kroppen oavsett om det är godis eller potatis. Vad som händer när du äter kolhydrater är att dessa triggar en utsöndring av insulin. Insulinets jobb är att transportera bort glukosen (som kolhydraten omvandlats till) från blodet till muskler eller lagra som fett. Ett ständigt påslag av insulin från bukspottkörteln  på grund av högt kolhydratintag leder till insulinresistens och diabetes typ 2 och/eller metabolt syndrom. För den som vill läsa mer om hur fel kostråden är kan läsa vidare hos Kostdoktorn.
De officiella kostråden inbjuder till diabetes och fetma. Frågan om varför tänker jag spara till senare. Dock kan jag konstatera att jag personligen inte bara gått ner över 50 kilo sedan jag slutat ät alla typer av kolhydrater, jag har också återfått min hälsa, vilket var det primära.

Dock leder inte bara ett högt kolhydratintag till diabetes och fetma. Alla så kallade Västerländska Sjukdomar kan härledas till ett högt intag av kolhydrater, till detta räknas cancer. Att minska på kolhydratintaget för att minska risken för att drabbas av cancer och även som behandlingsmetod är vetenskapligt dokumenterad (1, 2, 3). Det finns fler referenser, sök själv efter ”high carb diets and cancer” på Google.
Vem är det som vinner på dessa officiella kostråd? Inte är det människor som äter enligt dessa. Aldrig tidigare har människor varit så sjuka som nu. Men att ha en befolkning i olika former av beroendeställningar gör dessa lättare att kontrollera. En sjuk patient är obenägen att ifrågasätta sin läkare, än mindre att kritisera behandlingsmetoder. Patienten har fullt upp med att försöka bli frisk. Se dock inte detta som kritik till läkare, de gör oftast bara precis vad de har lärt sig och tror att de faktiskt hjälper människor. Goda intentioner, fel metoder på grund av fel kunskap.
Det finns bara ett sätt att ta reda på om något fungerar och det är att prova själv. Lyssna på alla, lite inte på någon.

One Comment on “Hälsa och kost

  1. Pingback: Projektplan – Experiment LCHF | Urvaken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: